Durant molt de temps, la principal preocupació de les marques de luxe i de l’anomenda fast fashion va ser obtenir certificacions ecològiques el més ràpid possible per portar la moda cap a un futur cada cop més ecològic. Aquests són els objectius: renovació dels processos de producció amb l’eliminació dels gasos contaminants i el malbaratament d’energia; cerca continua d’ecofibres (amb resultats gairebé de ciència-ficció com ara teixits elaborats amb pinyes i bolets);
el respecte als animals de les granges i la prohibició de fer servir pells i pells exòtiques (en primer lloc Stella McCartney i Gucci, i ara també Burberry); reducció d’embalatges, altament contaminants perquè són d’un sol ús (en molts articles, el grup LVMH els ha reduït en un 60 %); i el reciclatge del plàstic (Burberry aposta per fabricar penjadors i embalatges reciclables, compostables i reutilitzables).
Fins i tot al sector nupcial hi ha moltes marques que es comprometen a crear roba cada cop més ecofriendly. La dissenyadora de moda Stella McCartney, ecologista des de sempre, ha llançat la seva primera càpsula nupcial feta de viscosa sostenible i feta a mà en laboratoris italians.
La col·lecció Pearly white, sempre feta a mà, és la primera línia nupcial de la marca britànica Mother of Pearl, que ofereix transparència a tota la cadena de producció, fibres orgàniques i naturals i un ajustament suau i modern que es pot utilitzar fins i tot després del casament.
La dissenyadora noruega Leila Hafzi dona suport als artesans nepalesos defenent els seus drets i pagant-los un salari just.
També l’estilista índia Anita Dongre, vegana i ecologista i al capdavant de la batalla per la sostenibilitat, construeix oficines verdes a Bombai i ofereix formació professional i oportunitats de vida a les dones de les zones rurals.
Lost in Paris és una marca ètica australiana que confecciona vestits de núvia a mida reutilitzant encaixos vintage, que es troben als mercats antics europeus, amb el mínim de residus possibles.
En la mateixa línia, un dels dissenyadors preferits de Meghan Markle, Roland Mouret, pensa que els vestits de núvia, que només es porten una vegada i que arriben a ser tan cars, són del tot contraris a la sostenibilitat. Així doncs, va dissenyar White Collection, una línia ready-to-wear que inclou granotes, pantalons, vestits minimalistes i modulars, que es poden portar durant molt de temps i fins i tot en altres ocasions.
I pel que fa a fast fashion, el primer vestit de núvia de la col·lecció Conscious d’H&M es va fabricar amb fils Econyl de niló regenerat.
Maximitzar el seu impacte positiu, tant social com mediambiental, és l’objectiu que les empreses intenten assolir en el menor termini possible, mentre que per als consumidors finals és important llegir bé les etiquetes, vendre o regalar roba usada per oferir-li una segona vida, aprofitar les oportunitats de l’economia compartida llogant roba i accessoris que ja són presents al mercat i, així, alimentar l’economia circular.
Per Elisa Nascimbenen per a Valmont Barcelona Bridal Fashion Week