FASHION SHOWS: 17-20 ABRIL 2024 / TRADE SHOW: 19-21 ABRIL 2024 - BARCELONA

Els efectes de la tradició en la cerimònia

Les creences religioses de la parella i la seva família marcaran el tipus de celebració i, per suposat, l’estil del vestit.

En termes generals, les bodes a l’Amèrica del Sud s’organitzen segons les prioritats de la parella, però és habitual que el primer punt que cal definir sigui la data, detall que amb freqüència depèn més de la disponibilitat del temple escollit que de la voluntat o les preferències de la parella. Posteriorment, es tria el venue i, per últim, el vestit.

La influència de la religió i l’edat de la parella en els preparatius

Hi ha alguns països en què les creences religioses influeixen més que en altres, però, en línies generals, a l’Amèrica Llatina la religió té una gran influència en la celebració de la boda.

Segons l’Anuari Pontifici 2017, publicat el juny del 2018, Amèrica és el continent amb un major nombre de catòlics, ja que un 57,5% del total mundial es troba a l’Amèrica del Sud.

1 Celebracion Boda En Mexico
Celebració d’una boda a Mèxic. Font: Bodas Destino Latinoamérica

A Colòmbia existeix una tendència generalitzada que el temps de recerca del vestit es perllongui entre 3 i 6 mesos. A Panamà, la religió té un paper important, que determina l’anticipació de la compra del vestit: en la comunitat hebrea, es compra entre 2 i 4 mesos abans de la boda, en la cristiana, entre 4 i 8 mesos abans i en la musulmana sol ser entre 3 i 6 mesos abans de la cerimònia.

D’altra banda, sabem, segons l’estudi de l’ICEX El mercado de vestidos de ceremonia en México (2017), que el 89,3% de la població mexicana és catòlica, i això també influeix en les seves celebracions i en les tradicions.

A l’Amèrica Llatina la religió té una gran influència en la celebració de la boda

L’edat també és un factor clau. A Panamà, la mitjana d’edat per contraure matrimoni en les dones se situa entre els 23 i els 28 anys i, en els homes, entre els 25 i els 33, però, per exemple, a Argentina les dones se solen casar entre els 28 i els 38.

L’edat en què es contrau matrimoni està condicionada per la religió que professen els nuvis: en les bodes jueves, la tendència és casar-se fins i tot de més joves, als 21 anys, aproximadament.

Quan es casen les parelles i quant dura la celebració?

A Colòmbia, els mesos clau per a la celebració de bodes són juny i desembre, ja que són el període de l’any en què la població gaudeix de vacances laborals. A més, és el moment en què moltes empreses paguen les primes als seus treballadors, i això permet a la població disposar dels diners necessaris per costejar i gestionar la celebració de l’enllaç. Això és clarament diferent a Argentina, on les celebracions tenen lloc en dos períodes de temps que són o bé entre febrer i abril o de setembre a novembre.

2 Boda Mexicana
Boda mexicana, fotografia de Pipe Gaber

Per altra banda, a Panamà, la temporada de bodes es concentra entre els mesos de desembre i març, època estival del país en què la sensació tèrmica és més fresca i agradable i es redueix la probabilitat de precipitacions. Vicky Luján, bridal expert, explica que “un cop escollit el lloc on es realitzaran la cerimònia i la festa posterior, es defineix l’estil i el concepte creatiu que tindrà, abans, fins i tot, que la selecció del vestit”.

Pel que fa a Mèxic, l’estacionalitat és relativa, ja que se celebren bodes durant tot l’any. Tot i això, a la primavera i a la tardor s’aprecia un auge del nombre de celebracions. Una boda a Mèxic pot durar de 2 a 3 dies, segons el nombre d’esdeveniments que decideixin organitzar els nuvis i en quin format: si és una destination wedding, en què l’objectiu és celebrar el compromís viatjant a un lloc diferent al d’origen, o si és un enllaç local. Aquest és un dels països de l’Amèrica Llatina amb major nombre d’enllaços anuals, amb un total de 501.298 matrimonis registrats l’any 2018 (font: Institut Nacional d’Estadística i Geografia de Mèxic).

La celebració d’una boda a Mèxic dura de 2 a 3 dies, segons el nombre d’esdeveniments que decideixin organitzar els nuvis

Les bodes colombianes no són de llarga durada, com és habitual en altres països de l’Amèrica Llatina, tot i que la festa es perllonga fins a les 8 del matí del dia següent. En definitiva, es tracta d’un esdeveniment llarg, però d’un sol dia.

3
Motius florals en boda organitzada a Mèxic per González & Helfon, wedding planners de reconegut prestigi al país.

Pel que fa a la població escollida, Cartagena és una ciutat amb una creixent tendència a acollir quest tipus d’esdeveniments, a causa de les seves atractives muralles i el seu clima càlid. A continuació, trobem Bogotà, on se solen buscar hisendes als afores.

Les celebracions panamenyes es diferencien en funció de l’espai escollit, ja sigui a l’aire lliure o a l’interior. Aquelles que se celebren a l’aire lliure començaran cap a les 5 de la tarda i s’allargaran fins a la matinada. En canvi, les que tenen lloc en un saló, ho faran sobre les 9 del vespre, un cop celebrada la cerimònia religiosa.

El Brasil també dona una gran importància a la festa que, malgrat que dura només un dia, s’allarga fins a 12 hores. La majoria són sopars, estil buffet, on es pot gaudir dels exquisits plats i la beguda del principi al final de l’esdeveniment.  Una curiositat és que al Brasil no s’acostumen a fer discursos a la boda.

En qualsevol d’aquestes celebracions, la música és indispensable, i moltes vegades es compta, fins i tot, amb actuacions en directe.

El paper de la wedding planner

A l’Amèrica Llatina, els wedding planners són una figura molt valorada pels nuvis, ja que confien en el seu contacte directe amb els proveïdors. El seu paper és cada vegada més reconegut i es preveu que sigui una professió en auge.

La figura del wedding planner suggereix estils de vestits, botigues on comprar o per quins professionals deixar-se assessorar. Per a la compra del vestit, trien botigues de molta confiança, ja que es tracta d’un dels elements més importants. La funció d’aquests professionals pot incloure l’organització de la festa de compromís i la festa posterior a la boda.

4 El Wedding Planner Roberto Cohen
El wedding planner Roberto Cohen, propietari de l’empresa Roberto Cohen Ceremonial. Fotografia de Carlos Díaz Corona

A Mèxic, igual que a Colòmbia, els wedding planners són un fenomen relativament nou, presents en el mercat des de fa uns 5 anys, i la contractació completa dels seus serveis està associada a la núvia amb poder adquisitiu alt. Pel contrari, és freqüent contractar els serveis del wedding planner exclusivament per al dia de la boda, el que es coneix com a ‘coordinador de boda’. Aquesta figura supervisarà que tot surti d’acord amb el pla que els nuvis han preparat i li han comunicat.

La figura del wedding planner a l’Amèrica Llatina no acostuma a participar en la compra del vestit, que es considera un moment íntim i personal.

A Panamà és habitual que el wedding planner rebi una participació molt activa per part dels nuvis, que s’involucren en els preparatius per assegurar-se que la celebració reflecteixi la seva personalitat. Tot i així, el wedding planner no participa en la compra del vestit, que es considera un moment íntim i personal. Les núvies visiten les diferents bridal boutiques de la ciutat, i es deixen aconsellar per les estilistes que hi treballen. Habitualment, visiten només les botigues que ofereixen l’estil de vestit que prèviament han decidit lluir a la seva boda.

A les bridal boutiques s’ofereix un servei personalitzat a cada una de les clientes, s’obre xampany i s’ambienten amb música. Aquestes botigues solen rebre tres visites de núvies al dia, acompanyades per la seva mare, la germana, la dama d’honor i la padrina.

5 La Wedding Planner Vicki Lujan
Vicky Lujan, fashion stylist, assessorant a Pronovias Miami una núvia veneçolana. Fotografia de Tessa Maxine.

Al Brasil, la figura del wedding planner és molt valorada. En aquest país, el planificador de la boda suggereix els estilistes a qui ha d’acudir la núvia i aquests seran els que els aconsellin el tipus de vestit.

Molts d’aquests wedding planners treballen amb dissenyadors internacionals, un 60 % de clientes compren vestits dissenyats per ells. Tot i que de moment no conformen una majoria, perquè actualment representen el 40% de les núvies que es deixen aconsellar per un wedding planner, és important tenir en compte la tendència creixent de fer el vestit a gust de cada clienta: cada vegada són més les núvies que sol·liciten la confecció d’un vestit dissenyat segons les seves preferències.

Conclusions

1. El període de bodes es concentra en els mesos càlids de cada país i en els que es reben les primes econòmiques (juny i desembre).
2. Les bodes acostumen a durar un dia, però en alguns casos la celebració pot perllongar-se fins a 3 jornades.
3. La wedding planner, malgrat que és una figura molt valorada, té penetració i funcions diferents segons els països.

Fonts d’informació: Vicky Lujan, bridal expert, bridal fashion journalist & stylist and romance travel specialist; Sary Chaki, propietària de Sary Chaki Event Planning a Colòmbia; Guadalupe Pérez, propietària de Gaudí Novias a Panamà; Roberto Cohen, fundador de Roberto Cohen Ceremonial al Brasil; Cynthia Grajales, fashion stylist, consultora d’imatge i propietària de Bridetique, a Mèxic; Iván Meza, vicepresident de l’Agència de màrqueting de NY Group 868 i Verónica Barzi, propietària de la revista Fiancée Argentina online

COMPARTEIX-HO

COMPARTEIX-HO

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest