A l’Amèrica Llatina, la paraula “moda” està intrínsecament unida a la de “celebració”. Tot comença amb el bateig, per a, més endavant, celebrar els quinze anys, festa de gran tradició popular, en què les famílies destinen importants quantitats de diners. Aquesta tradició de lluir un vestit especial en moments socialment clau segueix i té el seu moment àlgid, per suposat, el dia de la boda.
El vestit ha d’encaixar tant amb el gust com amb el cos de la núvia
A l’Amèrica Llatina, a més d’una bona relació qualitat-preu, també és essencial vendre emocions, i el moment clau és la prova del vestit: el fitting pren una gran importància en la decisió final. Un altre punt destacat que cal tenir en compte és el disseny del vestit, que té bastantes diferències respecte de l’europeu. Tota marca interessada a vendre els seus dissenys l’Amèrica Llatina ha de conèixer en profunditat les característiques que explicarem en aquest article.

El vestit de núvia es considera una peça molt personal i, en la majoria dels casos, es compra. A l’Amèrica Llatina, les núvies no es plantegen llogar, excepte les de Colòmbia, on hi ha el costum de fer-ho entre les classes socials menys acomodades.
La compra del vestit va a càrrec de la núvia o de la seva família. La núvia és l’autèntica protagonista de la boda, i la seva opinió és la definitiva en l’elecció del vestit. Segons el criteri de la wedding planner, ella pot acompanyar o no la núvia en el procés de recerca, ja que moltes núvies decideixen viure’l només amb la seva família. Hem de tenir present que la contractació d’un/a wedding planner encara no és un servei generalitzat, i el Brasil és el país en què la seva presència és més habitual. Tot i això, en els casos en què la professional és contractada, aquesta participa en la recomanació tant de botigues com de dissenyadors, i la seva opinió és molt valorada.
La introducció del segon vestit per a la festa, tendència amb recorregut per endavant
En la selecció del vestit influeix fins i tot la decoració del venue, i es busca que la peça estigui d’acord amb l’ambientació. Les xarxes socials també tenen un gran pes en la decisió. Instagram i Pinterest encapçalen la llista pel que fa a plataformes digitals que consulten les núvies durant el procés de maduració de la decisió final.
Tot i que el més habitual segueix sent lluir un únic vestit durant tota la celebració, una nova tendència que s’està introduint tímidament és fer servir una segona peça per a la festa, moment en què s’aposta per un vestit curt i còmode. Algunes núvies trien vestir una sobrefaldilla desmuntable, que donarà pas a un look diferent.

Mèxic, el gran propulsor
Països com Colòmbia, Xile, el Brasil, Argentina o Mèxic compten amb dissenyadors de moda innovadors que han traspassat les seves fronteres i han presentat les seves creacions a Europa i als Estats Units, i són autèntics experts a perfilar el cos de la dona. Mèxic, és el país amb més dissenyadors de moda nupcial de l’Amèrica del Sud, i compta amb marques reconegudes com Benito Santos, Adriana Madrid, Alexia Ulibarri, Tristán e Isolda, Va de Blanco, Alexei Quintal o Claudia Toffano.
Mèxic ha estat sempre influenciat pels Estats Units, i són habituals els desplaçaments del client final a Califòrnia o a Texas per realitzar les seves compres. Però, al mateix temps, també marques americanes com Justin Alexander, que va desembarcar al país el 2017, han reforçat la seva presència a l’Amèrica Llatina i han començat a operar a Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, Panamà i Puerto Rico (Moda.es Latinoamérica, agost 2019). Maggie Sottero, Allure, Yolancris, Rosa Clará són altres marques que també tenen presència a països del centre i del sud d’Amèrica.
Mèxic és el país amb la majoria de dissenyadors de moda nupcial a Amèrica del Sud.
Una altra marca europea amb gran presència a l’Amèrica del Sud és Jesus Peiro, amb punts de venda a Xile (The Bridal Shop i Ingenue Novias), Equador (Tules & Novias), Mèxic (Belle Epouse), Panamà (Gaudí Novias), Perú (Luna Blanco Atelier), Veneçuela (al centre comercial Altamira Village, Caracas) i Colòmbia (Natalia Arango Novias).
Segons Cynthia Grajales, fashion stylist, consultora d’imatge i propietària de la botiga Bridetique, la núvia mexicana és bastant conservadora i prefereix vestits voluminosos del tipus ball gowns. A més, aquest tall es complementa amb cua, escot, brillants i sense transparències.

En cas que la núvia es decideixi per portar dos vestits, un serà per a la cerimònia religiosa i l’altre per a la festa. Quan es tracta de destination weddings, la núvia pot arribar a lluir un vestit per a cada moment de l’esdeveniment: cocktail de benvinguda, cerimònia, festa, boda civil, post festa…
Las botigues multimarca de referència a Mèxic són: Veliah (amb col·leccions de Mira Zwillinger, Galia Lahav, Naeem Khan, Reem Acra, Marchesa Couture, Lazaro i Enzoani, entre d’altres), la ja esmentada Bridetique, Lace&Lemons, Belle Épouse, Atelier Nupcial i Ceremonia. A més, Pronovias, Rosa Clará i Protocolo (botiga de moda masculina de confeccions a mida, amb 9 botigues a diversos punts del país), també tenen botiga pròpia a la capital mexicana.
Mèxic ha estat sempre influenciat pels Estats Units,
i són habituals els desplaçaments a Califòrnia o a Texas
des del nord del país per realitzar compres
Tradicionalment, totes les botigues es concentraven a la mateixa zona comercial de la capital mexicana: Polanco. Botigues com Ceremonia, Sposabella i Belle Épouse oferien i continuen oferint marques internacionals d’alt nivell. En els últims cinc anys ha anat arrelant una nova tendència: el vestit menys tradicional, més senzill però de preu alt, tot i que no tant com a les botigues d’alt nivell de la coneguda zona comercial de Polanco. Aquest fet ha impulsat l’obertura de noves botigues a totes les ciutats, en zones de menor prestigi, destinades a un tipus de públic més alternatiu i jove.
Colòmbia, un país en creixement
Segons INEXMODA, institut privat sense ànim de lucre amb 30 anys d’experiència i seu a Medellín, la indústria de les bodes a Colòmbia es troba en creixement. Les empreses ofereixen serveis d’assessoria, venda i lloguer de vestuari per als nuvis, patges i dames d’honor, i, fins i tot, diversifiquen l’oferta amb altres productes com accessoris, maquillatge o perruqueria.
Colòmbia compta amb la presència d’empreses internacionals consolidades, com Justin Alexander, David’s Bridal, Mori Lee, Pronovias, Rosa Clará, Jesus Peiro, Chic Nostalgia, Vera Wang o Monique Lhuillier.

Sposa Mia —amb botigues pròpies a Medellín, Cartagena i Montería— posa a disposició de la núvia les principals marques internacionals, tant dels Estats Units com europees. També són rellevants les següents botigues de Medellín: La Esposa, Tatiana Golzalez —amb servei de venda i lloguer— i Natalia Arango.
Colòmbia disposa d’un nodrit elenc de dissenyadors nacionals, entre els quals podem destacar els següents: Silvia Tcherassi, Johanna Ortiz, Francesca Miranda e Isabel Henao, Luisa Nicholls, Alado, Andrés Pajón, Catalina Bayona, Diana Quintero, Héctor Rodríguez, Carolina Ruíz, Juan Pablo Murillo i Jorge Duque.
Les empreses colombianes ofereixen tot tipus de serveis de valor afegit als nuvis
Les núvies colombianes prefereixen els vestits sensuals i elegants, el tall dels quals destaqui la seva figura, i acostumen a donar també molta importància a aquells detalls que els faran diferents i únics. L’elecció del tipus d’escot queda circumscrita al gust de la núvia, i no existeix una tendència definida en aquest element del vestit.
Panamà, marcat per les religions
A Panamà, en general, la núvia prefereix visitar boutiques que li ofereixin marques internacionals, tot i que també tenen dissenyadors locals, com Sara Bassan, que confeccionen els vestits a mida per a les núvies. Pilar Sainz és una dissenyadora espanyola amb residència a Ciutat de Panamà, que presenta col·lecció nupcial i també confecciona vestits a la mida per a les núvies panamenyes.

Les botigues de referència a Panamà són Porta Romana, amb marques internacionals de reconegut prestigi escollides (Marchesa, Zuhair Murad, Saiid Kobeisy, Jesús Peiro o Isabel Sanchís), i Gaudí Novias, ubicada a un dels barris comercials de la capital, amb marques internacionals de vestits de núvia i festa, així com accessoris. Gaudí Novias ofereix als seus clients marques nupcials de renom, com Berta Bridal, Galia Lahav, Tony Ward, Ines Di Santo, Carolina Herrera, Anna Campbell i una varietat de marques i dissenyadors espanyols com Pronovias, YolanCris, Jesús Peiró, Inmaculada García, Delpozo o Higar Novias, entre d’altres. L’exclusiva experiència que s’ofereix en les cites personalitzades és el tret distintiu d’aquesta botiga. També destaquem, dins d’aquesta llista de botigues, Cocos, que vesteix dames d’honor i invitades amb marques com Morilee o Sonia Peña, i Bodas Gladis, que compta amb marques com Morilee o Sincerity.
A Panamà és molt marcada la influència de les creences religioses
en l’elecció del tipus de vestit
A Panamà és molt marcada la influència de les creences religioses en l’elecció del tipus de vestit: les comunitats hebrea i musulmana majoritàriament prefereixen dissenys molt treballats i de tall de princesa, mentre que la comunitat cristiana, que aposta per un estil més tradicional, buscarà principalment vestits de tall de sirena i de tipus A. La núvia a Panamà aposta pels brillants i les transparències.
La comunitat catòlica acostuma a portar escots sense cobrir les espatlles, mentre que la comunitat jueva es decanta per vestits que cobreixin espatlles i braços o bé un complement que cobreixi les espatlles, com els boleros o el capelet.
La cua del vestit escollit acostuma a ser barrida, de tall o de capella i no és habitual l’elecció d’un tipus de cua més llarg.
La diversitat del Brasil
El Brasil, país eclèctic, acull tots els estils possibles, des del tall de princesa al tall de sirena, passant pel més tradicional o el més innovador. A diferència d’altres zones del món, la núvia brasilera aposta per l’escot i les transparències.

Les marques nacionals preferides són Carol Hungria, Lethicia Bronstein, Sandro Barros, Lucas Anderi, Samuel Cirnanski, Solange Picoli, Marie Lafayette o Martuh.
Algunes de les marques internacionals més populars són Elie Saab, Vera Wang, Carolina Herrera, Pronovias, Rosa Clará, Cymbeline, Yolancris i Anna Campbell. En la decisió final per a una marca internacional, es tenen en compte, sobretot, el disseny i la puntualitat.
Brasil, país eclèctic, acull tots els estils possibles,
des del tall de princesa al tall de sirena
Algunes de les botigues multimarca de referència del país són Casamarela, Black Tie i White Hall, ubicades a Sao Paulo, així com Ivana Beumond a Rio de Janeiro. La botiga Kátia Novias by Andreia Marques, ubicada a Minas Gerais, té marques com Jesus Peiro, Justin Alexander, Rosa Clará, Pronovias, Eddy K o Nova Noiva. Pronovias i Rosa Clará tenen presència a les principals ciutats del país.
El vestit serà un de sol, al qual, ocasionalment, es realitzen petites modificacions per convertir-lo en un de més còmode passades unes hores, habitualment per al moment de la festa.
Argentina aposta per la senzillesa
Les marques nacionals preferides per les argentines són: Gabriel Lage, Javier Saich, Claudio Cosano, Laurencio Adot, Fabian Zitta, Verónica de la Canal, Benito Fernandez, Iara, Patricia Profumo i Pia Carregal.

Pel que fa a marques Internacionals, les preferides són Pronovias i Rosa Clará. Una de les botigues de referència a què acudeixen les núvies a Argentina és Atelier Recoleta, que distribueix aquestes dues marques.
El vestit tipus de la núvia argentina sol ser senzill, però sempre amb brodats, puntes, transparències o alguna decoració. Fa uns quants anys es van començar a veure més núvies amb faldilles de tul o amb volum, tot i que de forma minoritària. El protagonista és l’escot, tant en el pit com en l’esquena. La núvia vol que el seu vestit sigui distingit, però sobretot còmode, per poder moure’s i ballar a l’hora de la festa. En cas que el vestit porti cua, la solen treure posteriorment per estar més còmodes.
Conclusions
1. A l’Amèrica del Sud, la núvia disposa de total llibertat a l’hora de triar el vestit.
2. Acostuma a lluir un únic vestit, el disseny del qual permet, en ocasions, un segon look en retirar-ne algunes de les peces que el componen.
3. Habitualment, el vestit és de tall de princesa o de línia A, amb escot, puntes i aplicacions brillants.
Fonts d’informació: Vicky Lujan, bridal expert, bridal fashion journalist & stylist and romance travel specialist; Sary Chaki, propietària de Sary Chaki, event planning a Colòmbia; Guadalupe Pérez, propietària de Gaudí Novias a Panamà; Roberto Cohen, fundador de Roberto Cohen Ceremonial al Brasil; Cynthia Grajales, fashion stylist, consultora d’imatge i propietària de Bridetique, a Mèxic; Iván Meza, vicepresident de l’Agència de màrqueting de NY Group 868 i Verónica Barzi, propietària de la revista Fiancée Argentina online.