Des de la Xina, on no s’han registrat nous casos de contagi pel Covid-19 durant alguns dies, estan arribant senyals de recuperació amb la reobertura de les botigues de luxe i la reactivació del negoci. Es parla de revenge spending, un fenomen alimentar sobretot pel factor psicològic que ajudarà a la indústria de la moda a reiniciar-se, i no només a la Xina.
Però mentrestant al Fashion System no es para i posa a disposició del sistema sanitari fons i iniciatives de solidaritat per a la població. Estilistes, empreses, fundacions i influencers s’han unit per lluitar contra el virus donant fons, cancel·lant esdeveniments i desfilades, tancant les botigues, creant aliances per salvaguardar els llocs de treball o reajustant la producció a la fabricació de mascaretes i bates pel personal sanitari. Ho han fet grups com Miroglio, H&M, la marca THE-ARE i el grup espanyol Inditex (propietari de Zara), que també a posat les seves capacitats logístiques i de gestió al servei del país i, amb ell, tota la ACME (Associació de Creadors de Moda d’Espanya).
Estats Units (que recentment va entrar en les restriccions del Covid-19) també s’està preparant. Una coalició d’empreses tèxtils i marques icòniques de roba, com Fruits of the loom , Hanesbrands, Los Angeles Apparel, American Giant, Sanmar, entre d’altres, estan plantejant produir 10 milions de mascaretes pel mercat de EUA i América Central. Hedley&Bennet i Citizens of Humanity ja han entregat milers d’elles i les marques Prabal Gurung, St. John Knits i Rachel Comey estan comprant materials i creant models per preparar les seves estructures.
Moltes empreses de tot el món han fet donacions, entre elles: Armani, Moncler, Dolce & Gabbana, Hermès, Bulgari, Prada, Versace, Benetton, Valentino, Pyer Moss, Ralph Lauren, i marques internacionals com Nike, LVMH, Richemont, Kering, i la multinacional xinesa Alibaba. A més a més, es repartirà un percentatge sobre els avantatges de Vestiaire Collective, Kidult, Manila Grace, Kukhareva London, Rixo, Kenneth Cole, Zadig & Voltaire, Three Graces London, de la marca francesa Sézane i molts d’altres.
Al sector Bridal, el grup Pronovias regalarà els vestits de núvia de la nova col·lecció 2020 a tots els treballadors d’hospitals, en primera línia de lluita contra el virus, que estiguin a punt de casar-se. El dissenyador novaiorquès Brandon Maxwell també ha anunciat que donarà tres vestits a les núvies afectades per la crisi i mentrestant està fabricant mascaretes. Michael Costello està intentant reclutar a altres dissenyadors (incloent-hi a Ashton Michael, Michael Ngo i Bryant Hearns) en un intent per arribar a les 20.000 mascaretes i s’ha ofert a enviar un patró i una llista de materials a qualsevol que vulgui ajudar des de casa.
Carlo Pignatelli / Grup Pronovias
El dissenyador Carlo Pignatelli s’ha unit a la iniciativa de CharityStars, subhastant l’esmòquing que portava el cantant Achille Lauro durant el Festival de San Remo per donar els guanys. El grup Calzedonia, propietari de la marca Atelier Emé, ha reajustat algunes de les seves fàbriques a la producció de roba sanitària.
El dissenyador Peter Langner també fa mascaretes (en mikado de seda i cotó), així com les marques espanyoles Sedomir Rodríguez de la Sierra, Andrés Sardá, Ulises Mérida i Ion Fiz i les marques americanes Christina Siriano, Sareh Nouri i Winnie Couture.
La mobilització del món de la moda, que ja havia mostrat una participació activa als primers símptomes de contagi a China, no s’atura i està més compromès que mai en donar suport pragmàticament a la lluita contra el Covid-19. La unió, col·laboració i solidaritat de moltes empreses i dissenyadors dona una esperança concreta al sector que pot i ha de tornar a començar.
Per Elisa Nascimbene per a Valmont Barcelona Bridal Fashion Week