FASHION SHOWS: 17-20 ABRIL 2024 / TRADE SHOW: 19-21 ABRIL 2024 - BARCELONA

Rols clau en el procés d’elecció

El Japó, un país que manté la tradició i mira cap a occident. Conèixer les seves singularitats per accedir a un nou mercat.

Al Japó, la tradició té un paper fonamental en totes les facetes socioeconòmiques, i l’entorn wedding no està exempt de la seva influència en els costums i les pautes de consum al llarg de tot el procés de disseny d’una boda.

La primera decisió que prenen els nuvis és el lloc on se celebrarà l’esdeveniment. Aquests venues ofereixen tot tipus de serveis, des del vestit de núvia, al càtering, la decoració, les flors… És un servei 100% integral, utilitzat per la gran majoria de nuvis japonesos. A la vegada, els venues tenen convenis amb els seus diferents proveïdors, als quals aporten importants comissions, i penalitzen també econòmicament els qui el contrauen per qualsevol decisió que no se cenyeixi a les empreses prescrites per ells.

Mandarin Oriental, Tokyo
Mandarin Oriental, Tòquio

Aquestes empreses organitzadores de bodes poden arribar a tenir desenes de delegacions per tot el país. Fins i tot n’hi ha que són tan importants, com Best Anniversary, que tenen associades tres cadenes distribuïdores de vestits de núvia. Aquestes cadenes distribuïdores disposen, a la vegada, de múltiples botigues.

Aquests venues ofereixen tot tipus de serveis, des del vestit de núvia, al càtering, la decoració, les flors… És un servei 100% integral, utilitzat per la gran majoria

Wedding planner, una figura amb molt de futur

Al Japó, és bastant desconeguda la figura de la wedding planner freelance tal com es coneix al món occidental. El seu rol com a organitzadora, coordinadora i assessora al llarg de tot el procés de preparació només té lloc en casos puntuals. Tot i això, es preveu una major presència d’aquesta figura en el futur, ja que les núvies comencen a demanar bodes més personalitzades, sense haver de cenyir-se al pack que els ofereix el venue.

Mirror Mirror, Tokyo (Image provided by Yuko Nogami)
Mirror Mirror, Omote-Sando, Tòquio (imatge cedida per Yuko Nogami)

Els planners i els coordinators, per contra, són figures molt populars i conegudes al Japó. Mentre que els planners mostren les instal·lacions i les condicions del contracte als nuvis, els coordinators són els responsables d’atendre’ls un cop confirmada la celebració de l’esdeveniment. També els acompanyaran el dia de la boda. Aquests noms poden ser diferents segons el lloc, però cada establiment disposa del seu propi equip de professionals, la missió dels quals és assessorar les núvies en tot allò relacionat amb els productes que s’hi comercialitzen, i també aportar coneixements de maquillatge, de perruqueria i, fins i tot, de protocol. Algunes coordinators amb gran experiència i reconeixement social han passat de treballar per a una empresa a convertir-se en wedding planners freelance. Aquests són casos minoritaris, ja que els venues mantenen la seva posició dominant i poden restringir l’accés al seu local a personal extern.

La boda és un esdeveniment que marca l’estatus de la família, i per això els progenitors assumeixen un paper rellevant i, sovint, determinant.

Diferències culturals entre ciutat i camp

Al nucli rural és on l’entorn familiar pren una gran importància. La boda és un esdeveniment que marca l’estatus de la família, i per això els progenitors assumeixen un paper rellevant —i, sovint, determinant— en tot el que fa referència a l’elecció del vestit, així com a la total organització de l’esdeveniment. L’aportació econòmica i estètica dels progenitors és indiscutible.

Image provided by Yuko Nogami, Executive Producer in Mirror Mirror and Wedding Planner
Imatge cedida per Yuko Nogami, executive producer a Mirror Mirror i wedding planner

Per la seva part, les parelles de tradició urbana il·lustren la tendència de Tòquio de seguir un patró més independent i progressista, fet que es tradueix en l’assumpció, per la seva part, de la majoria de les despeses. A la capital, és habitual que l’elecció recaigui en ambdós membres de la parella, en contraposició al que passa a occident, on s’evita que el nuvi vegi el vestit prèviament.

Conclusió

En el sector wedding nipó és essencial comprendre la importància dels venues. Ells seran els principals prescriptors de marques dirigint a les parelles als seus proveïdors.

COMPARTEIX-HO

COMPARTEIX-HO

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest